Izé

Hát... nem is tudom... Mindig így kezdtem, "Kedves naplovam" és akkor utána a többi.

Címkék

atolzig (2) dió (1) ember (2) emlék (2) híres (1) már megint (1) megszokás (2) nagyi (1) pikkcsőr (4) pol (1) süti (2) teletök (1) természet (2) zsuga (1)
Izéta


Váry Ottó bácsi a bérházunkban lakott, a földszinten, a feleségével. Mivel élete első nyolcvan percentjét munkára pazarolta, amikor én megismertem, ideje nagy részét már a ház előtt, a kapu mellett, egy kis festetlen hokedlin történő űdögéléssel töltötte. Az öreg nem dohányzott, nem ivott - csak beszélt. Sokat.

Bárki indult el a házból, vagy ért oda vissza, mindig kapott egy-két mondatot Ottó bácsitól, aki szellemi frissessége teljében volt és órákkal, napokkal később is pontosan emlékezett egy-egy megszakadt beszélgetés felfüggesztett bekezdésére.

Nagy kedvenceim a futballos időszakhoz kötődnek. Például reggel nyolckor, mikor munkába indultam, Ottó bácsi lecsapott rám a kapuban:

- Francikám, látta tegnap a meccset?

- Láttam, Ottó bá'.

- Nagyon tetszett nékem, amikor az első félidő közepin a Weiszgrüner fölfutott a bal szélen, a Soponyai meg jobbról megkínálta egy félmagasan ívelt...

- Bocsánat Ottó bá', ne tessék már haragudni, de nagyon rohanok...

És ezzel otthagytam szegényt. Aztán este hat körül, amikor hazaértem, az öreget ugyanott és ugyanúgy leltem, ahol reggel hagytam. Ottó bá' bólintott, majd folytatta:

- Izéta, Francikám, szóval egy félmagasan ívelt beadással, osztán már meg is volt az egy nulla ide.

2 komment

Címkék: ember már megint

Tájékoztató


Tisztelt Városszépészeti és Közterület Gondoksági Hatóság!

Alulírott stanicli (sz. Zacskó Ferenc) belvárosi lakos az alábbi tájékoztatást adom.

Családi házunk előtt a járda és az úttest között elterülő füves területet, valamint az annak úttest felé eső szélét díszítő sövényt a mai naptól kezdve kizárólag olyan mértékben vagyok hajlandó karbantartani és ápolni, amely mérték szükséges és elegendő az esetleges közterületi bírságok elkerüléséhez.

Indoklás.

Az elmúlt időszakban pénzt és fáradságot nem kímélve vetettünk füvet és ültettünk növényeket (sövényt, bokrot, tuját) a fent nevezett területre. Azonban rá kellett jönnünk: mindannyiunk örömére végzett munkánkra az utca népe ahelyett, hogy bizsergő szívvel tekintene, a szó - gyakorta - legszorosabb értelmében odaszarik, vagy ha nem, hát minimum annyit megtesz, hogy gépjárművével a sövényre tolat, halálos csapást mérve annak bokraira.

Mind a mai napig folyamatos ám meddő küzdelemben próbáltuk eltakarítani embertársaink papírzsebkendőit, celofánjait, csikkjeit, pet palackjait és egyéb hulladékait, kutyáik ürülékéről már nem is beszélve. De nem megy tovább. Feladni kényszerülünk.

T. Hatóság, az itt leírtakat kérem szíveskedjenek elfogadni és a házunk előtti terület jövőbeni esetleges ellenőrzései során figyelembe venni.

Tisztelettel,

stanicli s.k.

Szólj hozzá!

Címkék: teletök

Panaszkönyv


Szólj hozzá!

Címkék: pikkcsőr

Sunhorse


Vasárnap reggel a pécsi Hotel Palatinus éttermében egy fölöttébb színes társasággal költöttem el szerény reggelimet (két tükörtojás, némi sajt és uborka, egy kifli, egy nagy bögre tejeskávé és két mini fahéjas csiga).

Először is velem étkezett ott Jordán Tamás, aki sok-sok titulusa közül most mint a VII. POSZT egyik szervezője, társigazgatója volt jelen.

Aztán persze velünk volt Udvaros Dorottya, Benedek Miklós, Haumann Péter, Szilágyi Tibor és Hollósi Frigyes is. Szintúgy velünk reggelizett Bárdos András és Máté Kriszta, valamint a TV2 egyik népszerű sorozatának hősnője, Létay Dóra is. Ja, majdnem elfelejtettem: a kávénál tartottam éppen amikor Winkler Robi is felbukkant, kócos szőkeségével és borostáival. És éhesen.

Nagyon jól elbeszélgettünk és mindannyiunknak ízlett amit ettünk, bár a legnagyobb népszerűségre a szeletelt görögdinnye tett szert annak ellenére, hogy drága kis hazánk nem a júniusi dinnyéiről híres.

Ennek az egész dolognak mindössze három szépséghibája volt:

  • a felsorolt hírességek velem, de nélkülem reggeliztek,
  • kellemesen beszélgettek saját asztaltársaikkal (én mindössze egy "Szervusz Tamás, jó reggelt!"-ig jutottam),
  • és a Bárdos-Máté házaspár gyakorlatilag ott se volt hiszen éppen akkor távoztak amikor megérkeztem.

De a fahéjas csiga igaz!

Szólj hozzá!

Címkék: süti híres

A-tól z-ig


A Jó-Isten némileg elgondolkodva ballagott a tengerparton. Egy vidám, virágmintás műbőr szandál volt rajta, bár kissé rövidebb mint a lába, úgyhogy a nagy lábujja enyhén súrolta a nedves homokot, miközben lépegetett.

Gondolkodásra pedig az adott okot, hogy - a mérések szerint - a világ kifordulni látszott tengelyéből, s ez az abnormalitás sehogyan se volt összeegyeztethető a Jó-Isten elképzeléseivel. Azon töprengett tehát, hogy vajon mi történhetett és mi okozta ezt az anomáliát.

1 komment

Címkék: atolzig

Panaszkönyv


Címkék: pikkcsőr

Vérkristály


Van egy kis - számomra fölöttébb misztikus - izé, ami állítólag a vérünkben található és egy csomó információt hordoz egykori és várható nyavalyáinkról, és úgy általában, képet ad általános immun állapotunkról.

Ezt a kis valamit úgy hívják, hogy vérkristály.

Pár évvel ezelőtt a szokásos üzemorvosi laborvizsgálat nagyon durva eredménnyel zárult számomra: magas volt a vércukrom, nagyon magas a koleszterinem és rettenetesen magas - gyakorlatilag 12-szeres - a vérzsírom (trigliceridem). Azonnal kaptam egy halom gyógyszert de elrettentem a mellékletekben felsorolt mellékhatásoktól, úgyhogy egyetlen szemet vettem csak be belőlük (nyilván még a mellékletek elolvasása előtt). Döntésemet persze a nejem is segítette és támogatta.

Mivel saját jól megfontolt érdekemben is muszáj volt rendbetenni ezt a dolgot, elmentünk egy vérkristály analízisre.

Szólj hozzá!

Címkék: természet ember

Panaszkönyv


Címkék: pikkcsőr

Lórum


A balatoni nyarak mindig fölöttébb kellemes epizódja volt, amikor felkerestem a nyaralónktól 15 percnyi biciklizésre lakó nagyszüleimet és a hosszabb-rövidebb beszélgetés után hozzáfogtunk kártyázni. Természetesen kizárólag magyar kártyával (nagyapám nem szerette a franciát vagy a tarokkot) és kizárólag lórumot (nem is tudom, ismertek-e más játékot, nem is került szóba sosem).

Későbbi tapasztalataim szerint a köznép ebből a kiváló játékból csak a legutolsó kört, a kirakósat ismeri, pedig azt megelőzően több izgalmas játék is része egy teljes lórum partinak.

Szólj hozzá!

Címkék: emlék zsuga

Ki a csöcsöt - be a pöcsöt!


Olvasom a National Geographic legfrissebb számában, milyen vidám házirend alapján tengetik életüket a bohóchalak a tengerirózsában. Nem semmi! A szabály roppant egyszerű és a legképzetlenebb bohóchal számára is könnyen megérthető:

  1. A főnéni a főnök, egyben ő a legnagyobb méretű is.
  2. A második legnagyobb méretű az első számú hím lehet és csak ő dughatja főnénit.
  3. Mindenki egy picit kisebb mint a rangban fölötte álló.
  4. Ha főnéni eltávozik az örök tengerirózsa mezőkre, az első számú hím lesz az utódja: átalakítja magát nővé és a mérete is nagyobb lesz egy kicsit.
  5. A korábbi második hím is nő egy picit miközben első hímmé sorolódik be és innentől dugni kezdi korábbi főnökét, aki persze ekkor már ezt főnéniként hagyja és élvezi.

Elképzelem a mi drága kis országházunkat: szinte látom magam előtt (hiába, vizuális alkat vagyok) amint a mi Ferink hirtelen eltávozik, Viktor - aki eddig a pontig sokat cseszegette Ferit - immáron Viktóriaként a helyébe lép, növekszik egy picit majd szétteszi a lábát és negédesen így szól: "Na, most te jössz Zsoltikám..."

Szólj hozzá!

Címkék: pol természet

A-tól z-ig


arasznyi kolbász a viaszosvászon terítőn, mellette kenyér, körülötte morzsák. savanyú ez a bor de nekem jó, fröccsnek eliszogatom. ha elfogy, felballagok a hegyre, át a kecske-dűlőn, odafelé csak tolom a biciklit, visszafelé már gurul magától. a pince kicsi, magam ástam, eltartott egy hétig. a földet szétterítettem az úton, kevesebb lett tőle a kátyú, bár a tavaszi vizek kilyuggatták megint. a szőlő nem terem sokat, ami bor lesz belőle, elfogy a tavaszon, aztán nyáron már menni kell a kocsmába, vinni a fonott demizsont. öt liter. már több mint tíz esztendeje járok oda, azóta, hogy drága máriám elment. csak egy egyszerű epekő lesz, feri bácsi, ne izguljon, mondta nekem az orvos, aztán csak tolták ki az operációból letakarva. megrepedt a szíve, mondták, és mindenki csóválta a fejét, de ettől én még egyedül maradok, egyedül is maradtam, nem vitás. ennyi az élet, azt hiszed, örökké tart a boldogság, aztán hirtelen lemegy a roló, halottasház, temető, csendes séták, ez marad csupán. és a magány. a savanyú fröccsbe gyilkolt mindennapos magány, fölötte viaszosvászon teritő, azon szelet kenyér és egy arasznyi kolbász.

Szólj hozzá!

Címkék: atolzig

Panaszkönyv


Címkék: pikkcsőr

Pirítva vagy áztatva


A marhasültet vadasan elkészíteni sokféle módon lehet, ettem már eddigi életemben ilyet is meg olyat is.

Különféle iskoláim menzáin leggyakrabban csőtésztával adták, külön edényből szedve a sültet és külön lábasból a sötétbarna szószt. Ezeket azóta igyekszem elfelejteni, de nehezen megy - horrorisztikus élményt jelentettek.

Aztán ettem éttermekben is, volt köztük egészen finom meg fura ízű is, némelyik burgonyagombóccal, némelyik zsömlegombóccal, egyik helyen sok-sok szafttal, másikon éppen csak hogy.

Szólj hozzá!

Címkék: megszokás nagyi

Decsiné kertje


Mikor apám három évvel ezelőtt hirtelen meghalt és az öcsémmel összeszedtünk magunkban annyi erőt, hogy az utána maradt dolgokat elrendezzük, két palack házi készítésű diópálinkát találtunk a bárszekrényében. Szinte el se hittük, ugyanis ezt a nedűt kizárólag nagyapánk készítette a családban, ő azonban akkor már hét éve nem volt velünk.

Nagyapánk, amíg mozogni tudott és volt erő a lábában, a derekában, minden nap elment otthonról A Kertbe.

Szólj hozzá!

Címkék: emlék dió

Az állandóság dícsérete


Szeretem az állandóságot.

Ez legapróbb dolgaimtól a nagyobbakig mindenben megmutatkozik, pontosabban csak remélem, hogy így van. Ki nem állhatom, amikor nem találok dolgokat a szokott helyükön, vagy másképp kell csinálnom valamit, nem úgy, ahogy szoktam.

Az állandóságot gyerekkoromban leginkább családom megszokott kis történései jelentették számomra. Például az, hogy az összkomfort előtti időkben apám minden vasárnap leballagott bérházunk pincéjébe a felhasogatott fáért, begyújtott a fürdőszobában a nagy, henger alakú víztartály alatti kályhába és ebéd után mindannyian megfürödtünk. Vagy később, tavasztól őszig gyakorlatilag minden pénteken beültünk a Moszkvicsba (apám sohasem vett más gyártmányt) és kimentünk Balatonmáriafürdőalsó-Szőlőtelepre ahonnan a vasárnap esti tévé híradót követően indultunk csak haza.

Szólj hozzá!

Címkék: süti megszokás